Jedzenie

Co warto wiedzieć o pierogach?

Pierogi w naszym kraju są bardzo popularnym daniem. Sporo z Was zapewne myśli, że to tradycyjna polska potrawa i nie ma jej nigdzie indziej na świecie. W takim razie jesteście w błędzie gdyż danie to zjemy w wielu innych państwach, jednak za każdym razem będzie miało lekko inną formę. Czym różnią się polskie pierogi od gruzińskich chinkali lub włoskich ravioli?

Artkuł powstał z pomocą firmy Bacha – gastronomiczne maszyny do pierogów.

Pierogi w Polsce

W Polsce kosztujemy pierogi z nadzieniem słodkim i słonym. Popularne są pierogi z grzybami, mięsem albo na słodko z truskawkami czy jagodami. Te słone zazwyczaj jemy z podsmażoną cebulką lub też ze skwarkami, te na słodko ze śmietaną, jogurtem lub zwyczajnie posypane cukrem. Pierogi w Polsce zazwyczaj gotujemy we wrzątku, ale zdarzają się też takie smażone i pieczone. Robienie pierogów w domach jest zazwyczaj bardzo czasochłonną robotą więc w każdym miejscu, gdzie konieczne jest zrobienie ich w dużych ilościach, przydatne będą gastronomiczne maszyny do pierogów. 

Pierogi na świecie

Indie mają trójkątne pierogi, które nazywają się samos. Są one wysmażane na patelni i można je spotkać w Azji i kilku rejonach Afryki, a podaje się je z sosem miętowym.

Chiny uznawane są za kraj, z którego przywędrowały do nas pierogi. Tam danie to nosi nazwę wonton i zazwyczaj podawane jest jako dodatek w zupie. Tradycyjnie nadzienie sporządza się z mielonego mięsa wieprzowego, krewetek lub ostryg, oleju sezamowego a także sosu sojowego.

We włoskiej kuchni znajdziemy kilka niejednakowych pierogów. Począwszy od pierożków ravioli, których nadzienie jest z warzywami, serem i mięsem, przez tortellini, które w przeważnie są z farszem z cielęciny albo wieprzowiny, aż po agnolotti, które spotkamy w rejonach Piemontu i będą wypełnione nadzieniem z pieczonej wołowiny i warzyw, albo sera.

Ostatnio niesamowicie popularne są dania gruzińskie, a razem z nimi pierożki chinkali. Są to duże kołduny, które są wypełnione zupą. Na początku należy wypić ją z wnętrza, a potem zjeść resztę pieroga.

Pierogi skosztujemy też w Hiszpanii pod nazwą empanada. Są one smażone, a farsz jest albo mięsny, albo warzywny. Ciasto tych pierogów jest różne zależnie od części Hiszpanii.

Blisko wschodniej granicy Polski spotkamy także białoruską i litewską odmianę tego dania czyli kołduny.

Jak zrobić ciasto na pierogi i jak je ulepić?

Standardowymi produktami na ciasto do pierogów jest zawsze mąka z ciepłą wodą. Niektórzy dają do ciasta także jajko, inni twierdzą, że powoduje to, że ciasto robi się mało elastyczne, i tego nie robią. Ciasto na pierogi musi być perfekcyjnie wyrobione, sprawi to, że będzie elastyczne a potem nie będziemy mieli problemu z rozpadaniem się ani w trakcie lepienia, ani podczas gotowania.

Wyrobione ciasto powinno się rozwałkować, następnie wykrawać z niego owale, do których należy nałożyć nadzienie kolejno złożyć na pół i zlepić. Ważne jest aby dokładnie skleić ciasto, żeby przez przypadek pieróg nie rozkleił się w trakcie gotowania. Zarówno rozwałkowywanie jak i lepienie możemy robić samodzielnie, ale można także zastosować do tego formierkę do pierogów. Niewielkie formierki bez problemu można wykorzystać w domu, duże gastronomiczne maszyny do pierogów raczej widuje się w restauracjach albo pozostałych miejscach robiących ogromne ilości pierogów.

Możliwość komentowania Co warto wiedzieć o pierogach? została wyłączona