Jedzenie

Czym wyróżnia się kuchnia wietnamska? Co oferują bary wietnamskie w Warszawie?

W obecnych czasach w Warszawie można znaleźć wiele restauracji wietnamskich. Choć nie są one aż tak popularne, jak kuchnia japońska czy chińska, wciąż mają wielu miłośników. Co koniecznie dobrze jest wiedzieć odnośnie kuchni wietnamskiej? Jakie wietnamskie dania można zjeść w Warszawie? Artykuł został napisany dzięki uprzejmości baru wietnamskiego Orient Express z Warszawy

Kuchnia wietnamska – co powinno się na jej temat wiedzieć?

Głównym czynnikiem, który zdefiniował kuchnię wietnamską jest przede wszystkim położenie geograficzne rejonu, z którego się wywodzi. Wietnam położony jest w niedużej odległości od morza i rzek, dzięki czemu obfituje w wiele ryb oraz owoców morza. Bazę do potraw wietnamskich stanowi ryż, a także warzywa i owoce. Niezwykle dużą popularnością cieszy się mięso wołowe, pieprz i inne przyprawy, które znajdują się w większości potraw. W daniach nie brakuje także jajek czy makaronu. Kuchnia wietnamska uważana jest za najzdrowszą azjatycką dietę – wysoko wypada pod tym względem również w rankingu wszystkich diet. Dla potraw wietnamskich charakterystyczny jest sposób spożywania – wykorzystuje się do tego pałeczki.

Jakie smaki przeważają w daniach wietnamskich?

W kuchni wietnamskiej wyróżniają się dwa podstawowe smaki – słony, który pochodzi od ryb i chętnie używanego sosu sojowego, a także słodki, ponieważ Wietnamczycy chętnie używają cukru oraz słodkiego mleczka kokosowego. Wiele przepisów wietnamskich nie jest skomplikowana. Zwykle wybierane są rozgrzewające, aromatyczne zupy na bazie z wyrazistego bulionu. W daniach wietnamskich występują w sumie wszystkie smaki, a więc też ostry, gorzki i umami. Dania są istną, różnorodną ucztą dla kubków smakowych. 

Jakie są najpopularniejsze wietnamskie potrawy?

Wśród najchętniej wybieranych potraw wietnamskich powinno się wymienić przede wszystkim zupę Pho. Przygotowuje się ją z bogatego bulionu, a także ręcznie przygotowanego, makaronu i dodatków. Zupa ma pozytywny, regenerujący wpływ na organizm. Inną propozycją na posiłek jest Cao lau, które składa się z makaronu, wołowiny, kiełków i wywaru. W restauracji serwowane są też wyśmienite sajgonki – roladki z mięsem i warzywami owinięte w papier ryżowy smażone na głębokim oleju. Chętnie wybieranym, prostym daniem jest Cha ca, która składa się ze smażonych kawałków ryby oraz kopru. Z francuskiej kuchni wywodzą się natomiast Banh mi, czyli bagietki wypełnione warzywami z mięsem.
Możliwość komentowania Czym wyróżnia się kuchnia wietnamska? Co oferują bary wietnamskie w Warszawie? została wyłączona