Jedzenie

Jaka jest tajemnica doskonałej pizzy?

Aktualnie na każdym rogu zobaczymy pizzerię. Pizzerie są we wszystkich, małych i dużych miejscowościach, więcej jest włoskich restauracji, aniżeli takich z polską kuchnią. Ale czy w każdej znajduje się dobra pizza? Czy odnalezienie perfekcyjnej pizzy jest do zrobienia? Co takiego powoduje, że pizza jest uznawana za dobrą?

Kluczowe jest ciasto na pizzę

Pewnie każdy wie, że wyróżniamy dwa rodzaje ciast do pizzy – cienkie i grube. Spód cienki jest właściwy dla wzorowych włoskich pizz. Ciasto grube nasuwa skojarzenie tłustych amerykańskich pizz. Obydwa mają swój urok i swoich fanów. Jedyne ciasto na pizzę, które nie przypada do gustu nikomu, to takie o konsystencji ciągnącej się podeszwy buta. Takiego spodu nikt nie chce spotkać w żadnej pizzeri.

Po drugie sos pomidorowy

Sos pomidorowy to jest kolejny wysoce ważny składnik pizzy. Na pewno mieliście okazję kupić danie, które miało go tak mało, że nie dało się tego konsumować, bo było po prostu zbyt suche. Idealnie jakby sos był przygotowany własnoręcznie przez pracowników pizzeri. Musi być gęsty, tak aby nie spływał ze spodu. Pamiętajcie, że oryginalne włoskie sosy są pełne ziół takich jak bazylia i oregano, mają też w sobie czosnek i oliwę z oliwek. Nie powinno się dodać go zbyt mało, bowiem wtedy danie będzie zbyt suche, ale nie należy też dodawać go zbyt wiele, żeby ciasto nie opadło.

Jakie dodatki do pizzy?

Ile ludzi, tyle ulubionych kombinacji pizzy. W pizzeriach, takich jak np. Coffee Time  – pizzeria Kościerzyna, często zobaczymy ogromną ilość różnych opcji tej potrawy. Można dodać na nią każdy możliwy produkt, zaczynając od standardowej pizzy capriciosy, aż po takie z każdym rodzajem mięsa, podwójnym serem i nachosami. Przecież pizza ma nam odpowiadać, a nie być oryginalna włoska. 
Coraz częściej pizzerie stawiają na niesztampowe i jakościowe produkty. Kiedyś pizza z rukolą była niespotykana, teraz znajdziesz ją nawet w małych miejscowościach, takich jak Kościerzyna.
Jest jeszcze jeden produkt, który wzbudza ogromne kontrowersje, a mianowicie sos na pizzę. Jesteśmy przyzwyczajeni do zajadania się pizzą z sosem czosnkowym oraz ketchupem. I nie ma powodu do wstydu. Nie dziwmy się też, że włoskie pizzerie podadzą nam do tej potrawy oliwę z oliwek. W końcu pizza pizzy nie równa, a Polak zawsze będzie miał inny gust i smak, nawet jeśli wszystkie lokale będą sprzedawały spaghetti i pizze. 
Podsumowując, nie ma pizzy doskonałej. Dla jednego będzie to tradycyjna pizza włoska z cienkim spodem, sosem pomidorowym i rukolą, do tego skropiona oliwą z oliwek, a dla kogoś innego powinno być to grube ciasto z boczkiem, ananasem i sosem czosnkowym. Istotne jest znalezienie pizzeri, która spełni nasze oczekiwania, a taka z pewnością znajduje się w Kościerzynie.
Możliwość komentowania Jaka jest tajemnica doskonałej pizzy? została wyłączona